Gezond en lekker: Lunch

Gezond en lekker: Panini met geitenkaas en gegrilde paprika


Ik eet haast nooit brood, over het algemeen lunch ik met fruit en/of kwark, maar voor een panini maak ik graag een uitzondering!
Het is heel makkelijk om het zelf thuis te maken wanneer je beschikt over een contactgrill. Er zijn veel verschillende variaties mogelijk, ik kom vaak op deze combinaties uit omdat ik kijk wat ik nog in huis heb en daar iets mee wil maken. Combinatie van geen zin om naar de winkel te gaan en niets willen verspillen ;)

Vandaag heb ik geitenkaas gecombineerd met gegrilde paprika, een heerlijke smaakcombinatie. Zoet van de honing in de geitenkaas, pittig door de chilipoeder en hartig door de komijn. Het past verrassend goed bij elkaar!



Ingrediënten:
  • 1 panini
  • 3 stukjes geitenkaas (met honing, wordt het lekker zoet van)
  • gegrilde paprika, kun je zelf doen maar is ook kant en klaar te koop
  • komijn
  • chilipoeder
  • zwarte peper
Bereiding:

Snij de panini doormidden, bestrijk de onderkant met de geitenkaas. Ik vind het lekker om het wat te verdelen over het broodje en smeer het dus uit.
Dan kruiden met chilipoeder, zwarte peper en komijnzaad naar smaak. Ten slotte beleggen met de gegrilde paprika. Leg de bovenkant er weer op.
Nu een minuut of 4 op de grill en dan smullen maar!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Gezond en lekker: Erwtensalade met veldsla en tonijn



Lekker, gezond en in een paar minuutjes klaar, wat wil je nog meer? Ik ben dol op salades en op alle soorten bonen, dus dit is een schot in de roos. Heerlijke lunch voor twee of een avondmaaltijd wanneer je er nog wat stokbrood of naanbrood bij serveert.

Ingrediënten voor twee porties:
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 300 gram kikkererwten (uit pot)
  • 150 gram tonijnstukken (in water)
  • 1 el mayonaise
  • 1 el naturel yoghurt
  • 1 rode uit, in ringen
  • 2 tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
  • 2 flinke handen veldsla
Zo maak je het:

Laat een bakje vol lopen met heet water en ontdooi hierin de doperwten. Giet de kikkererwten af en spoel ze af met water. Meng in een ander kommetje de tonijn met de mayo, yoghurt en 1 theelepel oregano tot een tonijnsalade. Giet de doperwten af en schep de kikkererwten er doorheen. Breng op smaak met peper, zout en de andere theelepel organo. Verdeel de erwten over twee borden (of twee bakjes als je het maakt voor onderweg). Daarna de veldsla, een paar scheppen tonijnsalade en top af met rode ui.

Dit lekkere recept kwam ik tegen op www.beaufood.nl

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gezond en lekker: Lunch met kwark en kiwi

Eigenlijk was het meer per ongeluk dat ik erachter kwam dat dit een heerlijke combinatie is: Kwark met kiwi, kokosschaafsel, lijnzaad en cacaonibs. Ik had een flink aantal kiwi's ingeslagen op de markt vorige week en die waren wel al overrijp, net op het randje van nog lekker.


Ik ben gaan experimenteren, omdat ik dacht dat kwark met alleen kiwi nogal zuur zou zijn en heb dus gekeken wat ik nog in huis had.
Het is een heel bijzondere combi van het zure van de kwark, zoetzure van de kiwi, nootachtig door het kokosschaafsel en bitter door de cacaonibs.
Echt een tropische traktatie met pure ingrediënten en veel eiwitten wat weer goed is voor het spierherstel na een intensieve workout. Maar ook zeker geschikt als toetje :)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Ideaal! Echt, dat dit nog niet eerder op de markt was. Het merk Mani heeft nu portiezakjes met daarin een heerlijke combinatie van amandelen, pistaschenoten, cranberries, pompoenpitten en rozijnen. Lekker als gezond en verantwoord tussendoortje, maar ook héérlijk om als lunch te eten gemengd met magere kwark. Ook doen ze het goed in de bananencake, maar goed, wat smaakt er nou niet lekker in de bananencake toch?

Mijn lunch was als volgt:

  • 250 gram magere kwark
  • 1 zakje berry & nuts van Mani
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel honing
  • 1 banaan, in plakjes

Dit is een goede post-workout lunch, met veel eiwitten, vezels en gezonde vetten. Voedzaam en vullend, hier kan ik wel op vooruit tot aan het avondeten :)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lekker en gezond: Linzensalade met geitenkaas

linzensalade-met-geitenkaas-3
Ik heb deze week een heerlijke salade gegeten als lunch, een kant en klare salade van de Albert Heijn met linzen en geitenkaas.
Linzen zijn vrij onbekend en ik kook er ook nooit mee, maar ze zijn erg lekker en voedzaam.

De combinatie van de linzen, geitenkaas, rode ui en balsamicoazijn vond ik erg goed gevonden, ik ga deze salade zeker vaker zelf maken. Ook lekker als maaltijdsalade met wat brood erbij geserveerd!


Ingrediënten:
  • 1 Blik linzen (of je kookt ze zelf natuurlijk)
  • 1 rode ui
  • 1 kleine teen knoflook
  • Balsamico azijn
  • Citroensap
  • Peterselie
  • Geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Bereiding:
Kook de linzen volgens de aanwijzingen volgens de verpakking. Meng wat olijfolie met balsamico azijn, de citroensap en knoflook. Snipper de rode ui en hak de peterselie fijn. Meng de linzen met het oliemengsel, de peterselie, de rode ui en serveer de geitenkaas er bij.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gezond en lekker: Linzensalade met geitenkaas

linzensalade
Linzen zijn een goede bron van energie, ze bevatten namelijk complexe koolhydraten die langdurig energie geven. Daarnaast bevatten ze veel vezels, wel vier keer meer dan volkoren rijst. Prima om een salade van te maken!

Lekker als lunch of diner, eventueel serveer je er dan nog wat brood bij. Dit lekkere recept vond ik oplekkerensimpel.com, een ontzettend goede site met erg fijne recepten.

Benodigdheden:
  • 250-300 gram linzen (uit blik)
  • 2 bosuien
  • 50 gram geitenkaas
  • 2 tl honing
  • handje walnoten
  • 1 puntpaprika
  • snufje peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de linzen in een pannetje. Ondertussen snijd je de paprika en bosuien in stukjes. Hak de walnoten in kleine stukjes. Als de linzen warm zijn, voeg je de honing, paprika, walnoten en bosui toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Zet de linzensalade in de koelkast totdat je hem gaat serveren. Als de salade koud is, kun je de geitenkaas toevoegen.

Tip: voeg ook eens wat cherrytomaatjes toe of vervang de geitenkaas door avocado.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mijn gezonde variant op de Optimel yoghurt Griekse stijl Mango, want het is dan wel suikervrij, aspartaam is natuurlijk niet het toppunt van gezond. En ik had maandag 6 mango's voor €1,- gescoord op de markt. Ja echt waar, dat is dus €0,17 per stuk.

Dus:  250 gram magere kwark, 1 mango in stukjes, 1 eetlepel lijnzaad, 1 eetlepel kokosschaafsel, 1 eetlepel hennepzaad, 1 eetlepel zonnebloempitten en 1/2 eetlepel cacaonibs. Hello lunch! Heerlijk zo na het hardlopen, veel eiwitten (=goed) én vult lekker.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gezond en lekker: Lentesalade



Weinig tijd om te koken? Geen zin? Maar wil je toch iets gezonds op tafel zetten?
Dit is de lekkerste en makkelijkste lentesalade die er is, het ziet er ook erg aantrekkelijk uit door alle mooie kleuren. Lekker in het zonnetje opeten, in de tuin of op je balkon. Stokbroodje erbij en klaar is je lunch of maaltijd!

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 komkommer, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 bakje cherrytomaten, in kwarten gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 avocado, in stukjes óf feta, verkruimeld
Dressing:
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el gesneden verse dille
Mix de ingrediënten in een kom, maak de dressing aan en giet dit er over heen. Breng het verder op smaak met wat zeezout en zwarte peper. Enjoy!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gezond en lekker (én anti-verspillingsgerecht): Roerei met groentes

Wanneer het koud en regenachtig weer is zoals vandaag, vind ik het wel lekker om te lunchen met een warm gerecht. Ik had alleen én geen mogelijkheid om naar de winkel te gaan én nog eieren liggen die nodig op moesten. Nou, dat is dan niet zo moeilijk, dat wordt een roerei maken.
Waarom een roerei? Omdat een omelet mij niet lukt, het gaat altijd mis op het moment dat ik het ei moet draaien :p

Een ei alleen is ook zo saai, plus er lagen nog wat groentes die ook wel behoorlijk er aan toe waren om te verwerken in een gerecht (lees: gerimpelde tomaatjes, een rode paprika met beurse plekken. Dat is het enige nadeel van groentes kopen op de markt, die kun je niet zo lang bewaren als de groentes die je in de supermarkt koopt), want verspillen (weggooien) is zó zonde!

Dit is het geworden:
  • enkele eieren
  • scheutje magere melk
  • 1 ui, in  halve ringen
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1/2 bakje cherrytomaatjes, in kwarten
  • beetje geraspte kaas
  • peper
  • chilipoeder
  • roomboter, om in te bakken
Doe de boter in de pan, fruit de uien tot ze glazig zijn. Doe de paprika en tomaatjes in de pan, even bakken en strooi de peper (en chilipoeder) er naar smaak over. Kluts de eieren met een scheutje melk en voeg dit toe aan de groentes in de pan. Strooi de geraspte kaas erover. Nou kun je proberen om hem te draaien wanneer het ei gestold is (veel succes!), je kunt het ook met de spatel doorroeren totdat het ei gaar is.

Lekker op brood als je met z'n tweeën bent, maar ook heerlijk om zo op te eten!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Een reactie plaatsen