THT datum is verstreken: Weggooien?

eten weggooien. die supermarkten hebben zeker de oorlog niet meegemaakt. de opa van.

Voedselverspilling, dat vind ik zo jammer! Naar het schijnt verspillen we ruim 50 kg per persoon per jaar. Zonde, niet alleen voor het milieu (want extra CO2 uitstoot bij transport en verwerking van dit afval plus extra gebruik van energie) maar vooral voor je portemonnee, want dit is zo'n €155,- per persoon (!) aan boodschappen.
 
Wat er het vaakst weggegooid wordt zijn:
  • melk en melkproducten;
  • brood;
  • groenten;
  • fruit;
  • sauzen, oliën en vetten.
  •  
    Vroeger, toen ik net samenwoonde en alleen met pakjes en zakjes kookte, kwam het niet in mij op om kliekjes te bewaren of om eten waarvan de THT datum (ten minste houdbaar tot) verstreken was nog te gebruiken. Nee, weg ermee, meteen in de prullenbak mikken.  Het dieptepunt was wel dat ik een pak zout weg wilde gooien, omdat het over datum was. Zout, dat miljoenen jaren in de grond gezeten heeft, dat bederft echt niet.

     
    Gelukkig weet ik inmiddels wel beter en denk ik zelf na, in plaats van maar klakkeloos de THT datum aan te houden. Gebruik je zintuigen, je ziet, ruikt en proeft het wel wanneer iets niet meer goed is.
     
    Wist je wel dat THT-data slechtst de kwaliteit van het product aangeven? Dit betekent dat het na de THT-datum nog prima te eten is, alleen wordt de kwaliteit na deze datum minder. ‘Gebruiken voor’-data zijn voor veiligheid aangegeven. Deze producten moeten opgegeten of ingevroren worden voor het einde van de houdbaarheidsdatum.
     
    Daarnaast is een aantal houdbaarheidsdata niet goed vermeld. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit kun je meel, droge koekjes, muesli, cornflakes, pindakaas, hagelslag, chips, zoutjes, pinda’s,  olie, frituurvet, instant poeder, vet,  fritessaus, mayonaise, ketchup en gesteriliseerde melk tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum nog eten.
     
    De volgende producten kun je zelfs één tot negen jaar bewaren na de houdbaarheidsdatum: kauwgom, frisdranken, zout, suiker, pasta’s, koffie, thee, rijst, kruidenmix,  stroop, hard snoep, vruchtensap en volconserven in blik of glas (groenten, fruit, soep, vlees, vis)  koffiemelk, jam. Zonde om weg te gooien dus!
     
    • Lees verder goed op de verpakking hoe je het voedsel moet bewaren en check of je koelkast niet te warm of te koud is afgesteld waardoor producten sneller kunnen bederven. Zet de koelkast dus op 4°C. Bij 15 tot 40% van de huishoudens blijkt de koelkast niet juist te zijn afgesteld.
    • De meeste producten kunnen ook gewoon worden ingevroren voor  gebruik op een ander moment. Handig om meteen na te denken over bruikbare porties bijvoorbeeld. Producten kunnen op ieder moment voor de uiterste gebruiksdatum worden ingevroren.
    • Maak een boodschappenlijstje als je boodschappen gaat doen. Kijk wat je al in huis hebt, bedenk van te voren wat je wilt gaan maken, dat scheelt je overbodige (impuls) aankopen en dus geld.
    Ik heb zelf van de week nog gekookt met zure room welke 2 weken over datum was. De verpakking was ongeopend, het rook en zag er nog prima uit. In de pan ermee dus! En pijnboompitten, die waren al een maand over datum. Ook deze roken nog helemaal goed, dus heb ik geroosterd en in de pasta gebruikt. Deze heb ik gemaakt: http://lookforstars.blogspot.nl/2015/03/gezond-en-lekker-pasta-met-pesto-en-kip.html de (zeer strenge) juryleden bestaande uit man en kinderen vonden hem verrukkelijk!
     
     En zometeen maak ik een lekkere chili con carne met een restje hachee, wat verse groentes, wat potjes uit de voorraadkast en kruiden. Hoef ik lekker niet naar de winkel toe vandaag ;)
     
     
     

    Reacties